planterar

Anlägg en grönsaksträdgård i 6 steg

Börja odla din egen mat med dessa 6 grundläggande steg.

”Upphöjda odlingsbäddar är ett utmärkt val för nybörjare av trädgårdsodling för deras lätta underhåll och produktivitet.”

Har du någonsin funderat på att odla dina egna grönsaker, men vet inte riktigt var du ska börja? I så fall är du inte ensam. Att starta en grönsaksträdgård behöver inte vara så skrämmande. Genom att följa några grundläggande riktlinjer kan du vara på god väg att skörda din egen sallad eller gurka till den där sommarfräscha salladen.

Ätbart trädgårdsodlande har ökat i popularitet, med människor som söker en djupare koppling till sin mat och var den kommer ifrån. Hemodlade grönsaker som plockas färska ute i trädgården smakar bättre än de köpta i butik och är ofta mer näringsrika. Det är en stor tillfredsställelse att äta en mogen saftig tomat som du har odlat själv.

plantera

Steg 1 – Lär dig grunderna

Alla växter har grundläggande behov för sin överlevnad och trivsel, inklusive ljus, jord, vatten och näringsämnen.

Ljus

De flesta grönsaker behöver minst 6 timmars full sol om dagen. Gröna växter som sallad och spenat tål halvskugga. Rotgrödor som morötter och rödbetor klarar sig bra på en plats som bara får morgonsol.

Jord

En av de viktigaste aspekterna för att odla friska grönsaker är att tillhandahålla en bra jord. Inhemska trädgårdsjordar kan vara leriga, sandiga eller steniga. Grönsaker behöver en lös, väldränerad jord som gör att vatten och näringsämnen kan levereras effektivt till rotzonen. Lera eller en packad jord kan orsaka stående vatten, vilket resulterar i rotröta och andra sjukdomar. Sandig jord låter vatten och näringsämnen rinna genom för snabbt.

Utvärdera din befintliga jord med en jordtestning för att avgöra vad den behöver. Organiska tillsatser som kompost, gödsel och maskkompost kommer att förbättra dräneringen, jordens konsistens och tillföra näringsämnen. Om din befintliga jord är dålig, överväg att odla i upphöjda bäddar och använda en färdig jordblandning.

Vatten

Grönsaksväxter växer bäst med en konsekvent bevattning. Vattna plantorna lätt och ofta för att de ska få sina rötter etablerade. När plantorna blir större, vattna mer sällan och under en längre tid för att etablera djupare rötter. För mycket vatten kan leda till rotröta och svampsjukdomar. För lite vatten kan orsaka en hämmad tillväxt och dålig skörd.

Växterna kommer att behöva mer vatten under värme eller torrperioder. För att avgöra om dina växter behöver vattnas, stick ner fingret i jorden. Om det känns torrt 5-10 centimeter ner så är det dags att vattna.

Näringsämnen

Alla växter behöver näringsämnen för att växa, med fosfor, kväve och kalium som de primära näringsämnena. Många färdigförpackade gödselmedel är speciellt framtagna för grönsaker för att ta bort gissningarna för att bestämma vad dina växter behöver.

Jordens pH-värde

En växts förmåga att absorbera näringsämnen beror på nivån av surhet eller alkalinitet i jorden, känd som pH. Detta mäts på en skala från 1-14, där 1 är mest surt, 14 är mest alkaliskt och 7 är neutralt. De flesta grönsaker klarar sig bra i jord som faller inom det neutrala området, med vissa föredrar mer sura eller alkaliska.

Innan du planterar, så använd ett testkit för att bestämma din jords pH. Färdigtillverkade jordblandningar bör redan vara ordentligt balanserade under åtminstone den första växtsäsongen. Justera jordens pH genom att tillsätta kalk för att öka alkaliniteten, eller svavel för att öka surheten.

Håll det ekologiskt

Undvik kemiska gödningsmedel och skadedjurs- eller sjukdomsbekämpning så att maten inte blir förorenad.

planterar-basilika

Steg 2 – Välj en plats

Välj en odlingsplats

Du behöver inte ha en så stor trädgård för att odla dina egna grönsaker. Ett område som får minst 6 timmars full sol är allt som behövs för att komma igång. Även om det inte finns plats för ett dedikerat trädgårdsland, så kan grönsaker odlas i krukor på ett terrassdäck eller balkong, eller på olika delar av gården. Placera en tomatplanta i en plastbalja på en uteplats, kanta en gångväg med sallad eller odla ärtor i en hängande korgar.

Trädgårdsbäddar

En grönsaksodling kan planteras i plana eller upphöjda bäddar. Upphöjd jord värms upp snabbare på våren och ger en bättre dränering. Gör rader som löper från norr till söder för bästa solexponering och skapa gångar däremellan för en enkel åtkomst. Placera högre växter som majs och spaljébönor på norra sidan så att de inte skuggar mindre växter.

Upphöjda bäddar

Detta är ett bra alternativ för nybörjare, eftersom höjda bäddar är mer effektiva och hanterbara. Lådor gjorda av trä, plast eller metall som är fyllda med en kommersiell jordblandning. Fördelarna inkluderar: jorden värms upp snabbare, en bättre dränering, en högre skörd och ett mindre underhåll. Du kan bygga odlingslådor själv eller välja ett färdigt kit.

Odlingsbehållare

För dem med begränsat utrymme så kan många grönsaker odlas i behållare på en uteplats, terrassdäck eller balkong. Vissa växter, som ärtor, sallad, aubergine och dvärgtomater kan till och med odlas i hängande amplar eller i upp och nedvända planteringskärl.

Väx upp

Vertikal trädgårdsskötsel är ett annat bra sätt att maximera utrymme och produktion. Spaljéväxter som ärtor, bönor, gurkor, zucchini och tomater kan odlas med en spaljé eller annat stöd, som till exempel ett galvaniserat gårdsstängsel.

planterar-sallad

Steg 3 – Bestäm vad som ska odlas

”Säsongsgrödor inklusive sallad, spenat och ärtor kan startas under mitten av våren.”

Odla det du gillar

Gör en lista över grönsaker som du gillar att äta. Fundera på hur mycket du faktiskt kommer att konsumera och om du vill bevara något överskott.

Börja smått

Begränsa din önskelista till några få sorter som är lättast att odla. Håll det enkelt så att du inte blir överväldigad.

Gör en trädgårdsplan

Gör upp en plan på papper och gör ett schema över när du ska plantera. Du kan också inkludera påminnelser om när du ska gödsla och plantera om i en trädgårdsplanerare.

Gör dina läxor

Bekanta dig med de grönsaker du vill odla, samt vad som växer bra tillsammans (kallad sällskapsplantering). Det finns många onlineresurser såväl som trädgårdsböcker. Fröföretag inkluderar ofta en bra information på sina webbplatser om de grönsaksfrö de säljer. Ditt lokala trädgårdscenter eller plantskola kan ge mer specifik information för din region.

Attrahera pollinatörer

Plantera blommor som ringblommor och nasturtium i närheten av dina grönsaker för att locka till sig pollinerande insekter. Pollinering är avgörande för utvecklingen av grönsaker. Medan vissa växter är självpollinerande, behöver andra bin och andra insekter för att distribuera sitt pollen.

potatis

Steg 4 – Bestäm när du ska så och plantera

Den kalla säsongens grönsaker

Plantera sallad, rädisor, ärtor, broccoli och rotfrukter som rödbetor, potatis och morötter tidigt på våren. En del kan även planteras om på sensommaren för en höstskörd. Grönsaker för den kalla säsongen gör sig bäst i temperaturer på 5-25 grader C. Vänta tills all risk för frost är över innan du planterar utomhus. Unga växter kan skyddas med en fiberduk när det är risk för kyla.

Den varma säsongens grönsaker

Plantera tomater, paprika, majs, bönor, aubergine och gurka när vädret blir varmt på våren. De växterna behöver medeltemperaturer mellan 15-35 grader C. Var uppmärksam på ”dagar till mognad”, vilket indikerar hur lång tid det tar för grönsakerna att mogna. Med växter som tomater vilka tar längre tid att växa, se till att denna tidsram inte överskrider ditt genomsnittliga första frostdatum på hösten.

Successiv plantering

För en kontinuerlig skörd under hela växtsäsongen, så plantera mindre mängder snabbodlat som sallad, spenat, rödbetor, rädisor och buskbönor var 2-4:e vecka. Sluta plantera grödor under den varmaste delen av sommaren och återuppta när vädret börjar svalna igen.

plantera

Steg 5 – Börja från frö, lökar eller knölar

Lök kan odlas från frö, men är lättast att odla från lökar.

Odla från frö

Sorter som sallad, spenat, rädisor, rödbetor, morötter, bönor och ärtor är lätta att odla från frö och kan sås direkt i trädgården. Frön gror inom ett visst temperaturintervall, som varierar beroende på grönsak. Gallra ut raderna med plantor till rätt avstånd efterhand som de växer för att förhindra en överbeläggning.

planterat

Börja med småplantor

Nybörjare kommer att få bäst framgång med grödor som vill ha ett varmt väder, som tomater, paprika, gurka och squash, när de odlas från småplantor som köpts på ett trädgårdscenter. Långsamt växande sorter som vill ha ett kallt väder, som broccoli, blomkål, selleri och kål är också lättare att odla om man börjar med småplantor.

Odla från lökar eller knölar

Lök kan odlas från frö, men är lättast från smålökar. Vitlök odlas från klyftor, medan potatis produceras av knölar.

anlägg-trädgårdsland

Steg 6 – Vårda din köksträdgård

Håll det rent

Håll planteringsområden fria från ogräs och annat skräp.

Kompost

Placera ett lager av kompost, halm eller bladkompost runt växterna för att dämpa ogräset och behålla fukten för ett enklare underhåll.

Skadedjur och sjukdomar

När växter ges rätt förutsättningar så är de mindre mottagliga för skadedjur och sjukdomar. Vissa sorter är även mer motståndskraftiga än andra. Problemen varierar med olika sorters grönsaker och beroende på region. Undersök detta innan du planterar så att du kan leta efter symtom och behandla det tidigt.

Skörda

Plocka grönsaker när de är mogna och krispiga för bästa smak. Använd grönsakerna så snart som möjligt, eller frys in eller gör inläggningar för senare användning.

Lär dig av dina misslyckanden

Det är lätt att bli avskräckt om grödorna inte går så bra. Även de mest erfarna trädgårdsmästare har framgångar och misslyckanden. Alla år är olika, och vissa faktorer, som vädret, är helt utom din kontroll. Ta reda på vad som gick fel och åtgärda problemet för nästa år. Fokusera på dina framgångar och se fram emot nästa år.

odla-i-behållare

BONUS: Odla i behållare

Välj behållare

Nästan vad som helst kan bli en lämplig odlingsbehållare så länge den är tillräckligt stor, har en tillräcklig dränering och är livsmedelssäker. De vanligaste behållarna är av plast, trä eller keramik. Se till att behållarna är minst 30 centimeter breda och djupa, med tillräckliga dräneringshål i botten. Krukor kan placeras på sten eller någonting annat för en bättre dränering.

Jord

Använd en högkvalitativ organisk krukblandning, fyll behållaren till en 3-5 centimeter under kanten. Jorden kommer att sätta sig något under växtsäsongen. Använd inte jord från trädgården, eftersom den kan bli kompakt i en behållare, vilket resulterar i en dålig dränering.

Vatten

Växter i behållare torkar ut snabbare än de som är planterade i marken, så de måste vattnas oftare. Solexponering, väder, luftfuktighet och behållarstorlek har alla sin betydelse för hur snabbt jorden torkar ut. En allmän tumregel är att vattna var 2-3 dag, eller 1-2 dagar under heta perioder. Om jorden är torr några centimeter under ytan så är det dags att vattna.

Gödselmedel

Eftersom behållare måste vattnas oftare så läcker gödselmedlen ut snabbare. Om din jordblandning inte innehåller gödningsmedel, så lägg till ett långsamt släppande organiskt granulerat gödselmedel vid planteringen. Komplettera sedan med flytande fiskemulsion eller tånggödsel varannan vecka för ett extra tillskott.

Bästa grönsakerna för odling i behållare

Mindre grönsaker som bladsallat och spenat växer snabbt, vilket möjliggör successiva grödor. Andra bra val för odling i behållare inkluderar ärtor, rädisor, morötter, potatis, aubergine, paprika och tomater. Leta efter dvärgsorter som förblir mer kompakta.

Grönsaksträdgård i 6 steg

Du kanske också gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *