marktäckning

Hur man marktäcker och undviker misstag

Marktäckning: Det goda, det dåliga och det fula. Vi diskuterar det hela.

Varför ska vi marktäcka och ytkompostera och vad är rätt kompost och appliceringsmetod?

Den goda marktäckningen

 • Stabiliserar jordar och förhindrar erosion.
 • Hjälper jord att behålla fukt för växtbruk.
 • Förbättrar markens struktur och kvalitet över tiden, om den appliceras på rätt sätt.
 • Ser bra ut (ibland).
 • Förbättrar en biologisk aktivitet och blandar in organiskt material i jordar.
 • Förhindrar en ogrästillväxt.
 • Kan vara en effektiv herbicid i stället för kemikalier etc.

dålig-marktäckning

Typer av bra kompostmaterial

Barkkompost: Det förblir löst och binder inte ihop. Barkkompost har en fin mörk färg och är en bra bakgrund för växter och den bleknar inte med tiden. Barkkompost passar fint nere i jorden och förbättrar markstrukturen och dräneringen. Den är vanligtvis enkel att använda och kräver inga nitrater för att sönderfalla. Den är lättillgänglig och kommer i lätthanterliga förpackningar i en mängd olika storlekar.

Halmkompost: Detta kan vara antingen hö eller halm. Halmkompost finns i lätthanterliga lättviktsbalar och den har en fin färg och ett naturligt utseende.

Löv och annat organiskt material: Låt nedfallna löv ligga kvar i rabatter och odlingsbäddar. Växter fäller löv av en mängd olika anledningar, inklusive som ett sätt att nära och skydda sig själva. Men av någon anledning lägger vi för mycket tid och energi på att ta bort dem. Jag kommer aldrig att förstå fascinationen av att hålla våra trädgårdar lika välstädade som våra badrum. Det är okej att det är snyggt, men sterilisera inte din trädgård genom att ta bort alla löv. Hitta sätt att gömma dem i dina trädgårdsbäddar. De kommer att förbättra den biologiska aktiviteten och i många fall är det mycket bättre än kompostmaterial. Gå en promenad i skogen och röj undan lövlagret och ta en titt på vad som händer där under! Det är levande!

Levande marktäckning: Marktäckande växter som murgröna, Pachysandra och Liriope är fantastiska. Det är bättre att investera i detta än något som behöver bytas ut varje säsong.
Stentäckning: Detta är en hållbar och långvarig marktäckning som är bra för områden där mycket annat lätt kan tvättas bort av kraftiga regn eller i offentliga planteringar.

Den dåliga marktäckningen

 • För mycket kompost som appliceras felaktigt i ett för tjockt lager som dödar växter och/eller förhindrar en korrekt tillväxt.
 • En del kompost som lövträd och strimlad bark binder faktiskt samman, vilket förhindrar inträngning av luft och vatten.
 • Dålig kompost minskar den biologiska aktiviteten i jorden. Var är insekterna och maskarna i denna kompost? Om de inte kan leva i det, hur kan då en växt det?
 • En dåligt vald kompost kan förändra jordens kemiska sammansättning. Kompost som inte är helt nedbruten drar kväve från jorden när den bryts ner. En del kompost läcker också ut mikronäringsämnen, som magnesium, som är skadliga för växter.
 • Kompost som inte är ren och som innehåller skräp, ogräsfrön eller skadliga patogener.

Tänk på kostnaden för kompostmaterial. Bestäm vad din årliga budget är och spendera hälften på levande marktäckning som kommer att spridas, minska på det konstgjorda och öka växtmaterialet i trädgården.

Typer av dåliga marktäckningar

 • Träflis: En biprodukt från arborister, detta är i huvudsak någon annans avfall. Den används bäst om den får sönderfalla i två till tre år och blandas med annan trädgårdskompost och organiska gödningsmedel för att underlätta nedbrytningen.
 • Dubbelmald lövträkompost: Dessa är vanligtvis träflis som omedelbart bearbetas som en biprodukt av trädborttagning, färgas och görs tillgängliga i bulk. Det är inte så farligt om målet är att förhindra ogrästillväxt eller att stabilisera jordar och förhindra erosion. Men använd den inte inom växternas dropplinje eller applicera den runt stjälkar och stammar.
 • Cedarkompost: Alla älskar den för färgen och doften, men den har många av samma negativa egenskaper som andra lövträkomposter, med en tendens att binda ihop och kompaktera.
 • Gummi: Ja, jag sa det och jag har sett det. Det är bara så dåligt och behöver verkligen ingen förklaring, så använd det inte. Det säljs som en miljölösning för att minska bergen av kasserade bildäck. Är det verkligen en bra miljölösning att mala däck och lägga ut det i våra trädgårdar? (Nej. Givetvis inte.)
 • Plastdukar och ogrässkydd av tyg: Detta bör endast användas i en begränsad omfattning. Den används bäst för kommersiella ändamål och för småskaliga jobb. Det förhindrar visserligen ogrästillväxt, men det är också fult och hindrar vatten och luft från att komma in i jorden och minskar därför den biologiska aktiviteten.
 • Kakaobark: Bark eller kompost gjord av kakaoskal innehåller samma ämnen som finns i choklad och kan vara mycket giftigt för hundar och katter.

Den fula marktäckningen

 • Skämskon: Det här är när kompost staplas upp runt träd för att göra en kon. Det kväver växten, ser hemsk ut och för faktiskt bort vatten från växten. Använd istället kompost för att göra ett växtfat precis utanför dropplinjen för att hålla vattnet där växten behöver det.
 • Het kompost!: Om du använder en kompost som inte är helt nedbruten (för grön) eller i ett för tjockt lager, så kommer nedbrytningsprocessen att generera värme och jag har sett trädgårdar som bokstavligen kokats med en grön kompost.
 • Anaerob (sur) kompost: Barkkompost ska normalt lukta som nyhuggen ved eller en odlad jord, men ibland utvecklar den en stark toxicitet som kan döda växter. Detta händer när organiskt material inte roteras eller vänds tillräckligt mycket. När detta inträffar kan processen bli anaerob och producera fytotoxiska material i små men giftiga mängder.

Varför använda marktäckning för att förbättra utseendet på en trädgård eller ett landskap istället för att använda växter. Jag ser ofta kommersiella landskapsarkitekter med en liten erfarenhet och utbildning använda marktäckning som en snabb lösning för att få en trädgård att se bra ut. Bra för deras resultat och vinster, men en dålig investering för husägare.

Marktäckning som binder ihop: De flesta perenner och annueller behöver mycket luft och förmågan att sprida sig för att frodas. Kompost i för tjocka lager eller användning av fel kompost förhindrar en god, produktiv tillväxt när komposten binder sig.

Ful marktäckning

 • Färgad marktäckning: Usch! Ingenting tar bort skönheten i arkitektur, växter eller landskap mer än röd- eller orangefärgad kompost. Använd det bara inte.
 • Plast eller tyg: Dåligt för växternas tillväxt, men också fult i längden och sönderdelas eller förbättrar inte jorden.
 • Gummi: Säg bara nej.
 • Halm/hö: Används som jordstabilisator för byggarbetsplatser, halm gjord av korn, havre, ris, råg och vetehö har fröhuvuden som kommer att gro och skapa ett stort ogräsproblem.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så tror jag att den mest effektiva appliceringsmetoden är att använda en bra kompost med måtta. Kombinera användning av kompostmaterial med en bra trädgårdsdesign, praxis och känn till sammansättningen av din kompost och dess ursprung. Fall inte i fällan av en snabb lösning för att få din trädgård att se bra ut. Välj marktäckande växter framför ytkompost och skaffa dig en bra kultivator för att bli av med ogräset och kultivera jorden!

Marktäckning

Du kanske också gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *