kallkompost

Hur man komposterar

En solid grund är nyckeln till framgången för alla ansträngningar, och trädgårdsarbete är inget undantag. Liksom människor behöver växter en bra näring för att växa, frodas och bättre kunna avvärja effekterna av skadedjur och sjukdomar. Bra jord, som utgör grunden för en frisk trädgård, förekommer sällan naturligt, utan måste anläggas. Ett av de bästa sätten att förbättra den befintliga jordens bördighet och konsistens är att göra din egen kompost.

”Lär dig om kompostering: fördelarna, vad som ska inkluderas (och vad som inte ska) och hitta en rätt balans.”

Nästan alla inhemska jordar har brist på näringsämnen och tilt (fysiskt tillstånd), de flesta är för leriga, steniga, magra eller sandiga, vilket resulterar i en mindre än idealisk miljö för växter att trivas. Förbättring av jorden med kompost och andra näringsrika ämnen som boskapsgödsel eller mask förbättrar markens struktur, luftning och dess förmåga att hålla kvar vatten. Det hjälper också till med erosionskontroll, pH-balans och en hälsosam rotutveckling.

Vad är kompost?

I sin råa form består kompost av ett kolbaserat brunt material som döda löv och små kvistar, och kvävebaserat grönt material som gräsklipp, färska växter och växtbaserat köksavfall. Kompostering är processen att omvandla detta råmaterial genom nedbrytning med hjälp av nyttiga insekter, daggmaskar och mikroorganismer (bakterier och svampar) till en näringstät, jordliknande materia som läggs till befintlig jord.

Komposteringsprocessen

Kompostering kan vara så enkelt som att låta en försummad hög med växtskräp brytas ner av sig själv, vilket kallas passiv eller kallkompostering. Detta kan dock ta upp till ett år eller mer, med inkonsekventa resultat.

Aktiv eller varmkompostering påskyndar nedbrytningen genom att tillföra syre (vända högen), tillföra fukt och ha ett rätt kol-till-kväve-förhållande. Detta gör att mikroorganismer kan göra sitt jobb mer effektivt och höjer temperaturen till 50-70 grader C, vilket påskyndar processen genom att ”koka” högen. Genom att använda denna taktik kan kompostering utföras på så lite tid som 1 till 3 månader.

kompostera-matavfall

Vad ska en kompost innehålla?

För ett bra recept på en kompost så är det viktigt att ha rätt blandning av ingredienser. Kol och kväve är de två väsentliga elementen för kompostering, och det rätta förhållandet mellan kol och kväve är avgörande för en effektiv nedbrytning. Mikroorganismerna som ansvarar för att bryta ner växtmaterial smälter kol som energikälla, medan kväve intas för proteinsyntes.

En effektiv komposthög bör innehålla mer kol än kväve. För mycket kol kan dock bromsa nedbrytningen, medan för mycket kväve kan resultera i obehagliga lukter. Det optimala förhållandet är cirka 2 till 3 delar brunt material (kol) till 1 del grönt (kväve) i volym.

Kolkällor inkluderar: döda löv, vedartade grenar, barr, bark, sågspån, bruna papperspåsar, strimlat kontorspapper, tidningar, kartong, kaffefilter, halm och vedaska från eldstäder och vedspisar.

Kvävekällor inkluderar: nyklippt gräsklipp och andra gröna växter, frukt- och grönsaksrens, använd kaffesump, äggskal, tång, kelp, blodmjöl och boskapsgödsel.

Hur man gör en kompost

  • Bryt ner det: Skär eller strimla växtmaterial i mindre bitar för att öka ytan, vilket gör att mikroorganismer kan smälta det snabbare.
  • Gör lager: Lägg ner flera centimeter kvistar eller halm först för att ge dränering och luftning i botten. Alternerande lager av brunt (kol) och grönt (kväve) material ovanpå varandra – ungefär som man gör en lasagne – så att materialen är jämnt fördelade och lättillgängliga för mikroorganismer. Avsluta med ett översta lager av brunt material för att minska oönskade lukter. Fyll en liten kompost så full som möjligt, eller anlägg en kompost direkt på marken, cirka en meter hög.
  • Lägg till en aktivator: Aktivatorer, även om de inte är nödvändiga, kan läggas till för att kickstarta nedbrytningen. Naturliga aktivatorer inkluderar kycklinggödsel, vallörtsblad, gräsklipp och färskt ogräs (utan frö). Andra aktivatorer eller starters är kommersiellt tillverkade och tillgängliga online.
  • Tillsätt fukt: Vattna högen precis tillräckligt för att fukta, upprepa då och då om du inte får regelbundet regn. För mycket vatten kan göra högen för fuktig och dra ner temperaturen, vilket bromsar nedbrytningen. För lite vatten kan bromsa eller stoppa nedbrytningen helt. Konsistensen ska likna en våt svamp som har vridits ur. För att kontrollera fukthalten, plocka upp en handfull kompost och pressa den. Om vatten sipprar ut är högen för blöt. Om det inte finns några droppar alls så är högen för torr. Några droppar när det kläms anger att fukthalten är precis lagom.
  • Täckning: Lägg presenningar, plastduk eller trä över en öppen hög för att behålla värme och fukt.
  • Lufta: Vänd komposten var 1 till 3:e vecka med en höggaffel eller snurra den om du har en tumlare. Detta är också ett bra tillfälle att tillsätta mer vatten vid behov för att säkerställa att alla delar av högen förblir fuktiga.
  • Neutralisera lukt: Tillsätt kalk eller kalcium om det behövs för att avskräcka flugor och neutralisera dålig lukt. Om komposten utvecklar en ammoniakliknande lukt, så tillsätt mer kolrika material som torkade löv eller halm.
  • Övervaka temperaturen: Högens innertemperatur kan övervakas med en komposttermometer.

Hur man använder en färdig kompost

För nya odlingsbäddar eller rabatter: Förbered jorden före plantering. Lägg till ett lager kompost 3 till 10 centimeter tjockt ovanpå den befintliga jorden och blanda ner det till ett djup av 10 till 25 centimeter.

För etablerade odlingsbäddar: Lägg till ett nytt lager kompost 3 till 7 centimeter tjockt ovanpå jorden på hösten efter att plantorna vissnat ner, eller tidigt på våren innan plantorna bryter viloläget. Förutom att mata växterna så dämpar kompostlagret ogräs och håller kvar fukt.

För grönsaksland, inklusive upphöjda bäddar: Gräv eller vänd ner 3 till 7 centimeter ny kompost i början av växtsäsongen.

kompostera

Miljöfördelar med kompost

Med köks- och matavfall som utgör upp till en tredjedel av allt hushållsavfall, så är kompostering ett utmärkt sätt att minska på dina sopor, såväl som ditt koldioxidavtryck. När organiskt material hamnar på deponier saknas oftast de nödvändiga förutsättningarna för en optimal nedbrytning, vilket skapar skadlig metangas i processen som bidrar till en global uppvärmning och klimatförändringar. Kompostbehållare under köksbänken gör det enkelt att förvara dina rester innan du lägger dem i din kompostbehållare eller hög.

Kompostera inte detta

Avföring från köttätande djur – inklusive hundar och katter – det kan innehålla parasiter och farliga bakterier som är svåra att döda med traditionella komposteringsmetoder.

Kött, ben och fiskrester bryts ner långsamt. De kan också locka till sig skadedjur och orsaka obehagliga lukter.

Olja och fett bryts ner långsamt och lockar till sig skadedjur, samt orsakar lukter.

Stora träbitar bryts ner för långsamt.

Tryckimpregnerat trä eller järnvägsslipers innehåller skadliga kemikalier.

Växtmaterial såsom gräsklipp som har behandlats med kemiska bekämpningsmedel eller gödningsmedel bör utelämnas. Det är viktigt att producera en ren organisk kompost – särskilt om du odlar mat – så att du inte utsätter dig för kemikalier som kan vara skadliga för din hälsa.

Håll borta frön från invasiva växter, samt ogräsfrön, som kan gro om komposten inte blir tillräckligt varm under en tillräckligt lång tid. Det tar 30 dagar vid 70 grader C för att döda de flesta ogräsfrön.

Tillför inte sjuka växtrester, eftersom patogener kan förbli vid liv i en färdig kompost och spridas till friska växter i trädgården.

Typer av komposter

Komposttunnor eller -kärl

Tillverkade komposttunnor eller -kärl säljs huvudsakligen online och via vissa plantskolor och trädgårdscenter. Dessa behållare, som vanligtvis är gjorda av trä, metall, trådnät eller plast, är utformade för att släppa in luft och vatten samtidigt som skadedjur hålls ute. Vissa är stationära, där komposten vänds för hand. Komposttumlare vänder materialet med en snurrmekanism. Dessa är lämpliga för mindre urbana gårdar och lägenheter med en uteplats eller balkong.

Gör en kompostbehållare själv

Du kan också göra en kompostbehållare själv av något så enkelt som en soptunna, plasttunna eller trälåda. Var kreativ och kom på ditt eget unika system.

3-delad kompostbehållare

Om du har en stor trädgård eller odlingsareal och räknar med att göra mycket kompost, så kan du anlägga en hög eller bygga ett mer utarbetat system. Detta kan bestå av en eller flera behållare, vanligtvis gjorda av trä, trådnät, metall eller betongblock. Ett system med tre behållare möjliggör en kontinuerlig produktion, eftersom kompost i olika nedbrytningsskeden överförs från en behållare till nästa. Den första behållaren är för färskt växtmaterial, den andra för kompost när den bryts ner och den tredje för kompost i sin slutfas som så småningom kommer att läggas ut i trädgården.

analysera-jorden

Ytterligare komposttips

Ta reda på vad din jord behöver: Ett jordtestkit analyserar din jord med avseende på pH och näringsnivåer och ger den information du behöver för att rätta till eventuella brister. Mer sofistikerad analys är tillgänglig via privata företag, såväl som många lokala tjänster. Upprepa testerna vartannat eller tredje år.

Håll pH-balansen i schack: Jordens pH, som hänvisar till surhet eller alkalinitet, påverkar en växts förmåga att ta upp näringsämnen från jorden genom sina rötter. Vissa växter, som rhododendron och azaleor föredrar en sur jord, medan många grönsaker föredrar lätt alkaliska förhållanden. Andra växter klarar sig bäst med ett neutralt pH, eller är toleranta för ett brett spektrum av förhållanden. Regioner som får mer nederbörd tenderar att ha en något sur jord, medan torra klimat tenderar att ha mer alkaliska förhållanden. Justera jordens pH genom att tillsätta kalk för att öka alkaliniteten, eller svavel för att öka surheten.

Maskkompostering: En annan metod för att producera organiskt material för din trädgård är genom maskkompostering. Att föda upp röda maskar – även kallade kompostmaskar –  en sluten behållare producerar en kompost (avfall) som är något av det mest näringsrika material som finns i naturen.

Processen är enkel: Använd strimlade tidningar eller kartong och lägg till köksrester. Maskarna kommer att äta sig igenom materialet och producera avfall i processen. Detta avfall kan sedan läggas ut i din trädgård. Maskar och lämpliga behållare och kan köpas online.

Kompostering

Du kanske också gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *